Startsida‎ > ‎

STGR06A

Välkomna till klass 8A


I DENNA KOLUMN HITTAR DU KLASSENS VECKOBREV & INFO:

V. 43
Denna vecka kan bli lite stökig, det blir det alltid inför loven, så låt oss alla hjälpas åt att försöka bibehålla lugnet & studieron... 
     Idag måndag har klassen möte med vår musiklärare angående Lucia-firandet, kl 15. Samtidigt (14.5o - 15.40) har vi speciellt utlagd läxhjälp för år 9 - utnyttja detta! 
     På tisdag ska vi på dansföreställning igen, denna gång på Palladium, samling utanför kl. 09.15. Lektion som vanligt innan! 
     Slutligen har vi lite Halloween-firande på fredag, med gemensam lunchbuffé i elev-caféet 11.45, långbord i klassrummen & filmvisning efter lunch (12.30 & framåt). Filmvisningen är frivillig - vill man inte se någon av de tre filmerna vi bjuder på, får man gå hem! Därefter = HÖSTLOV! :-) 
Med hopp om mindre regn,
J & R.
     

V. 42
Vi kämpar på - två veckor kvar till höstlov...
Veckan är i stort sett normal, förutom att onsdagens svensklektion går bort, då vi ska på dans på Malmö Opera, som  ingår i idrottsundervisningen & kommer att åtföljas av en workshop. Samling utanför gamla stadsteatern kl. 12 45.
    I övrigt tuffar vi på & som vi tjatat om - se till att ta igen saker du missat! Undvik att släpa på gamla rester & omprov - tiden går för fort för det... :-/
Ha en bra vecka,
Johanna & Roberto
  

V.41
Denna vecka händer det inget utöver den vanliga undervisningen, förutom på fredag eleverna slutar efter lunch - vi i personalen har planeringseftermiddag... 
      Det ska också nämnas att onsdagens Livsviktigt-lektion kommer att hållas av Paulina (SYV) & innehålla gymnasieinfo
      I övrigt rullar det på med utvecklings-samtal, om än lite långsammare än önskat! 
     
På återhörande,
Johanna & Roberto

v. 40
Denna vecka är i stort sett helt "normal", så när som på ett teaterbesök  på onsdag em; samling 12.50 utanför Teater 23, på Djäknegatan 7 (för mer info, se kalendern). 
      I övrigt rullar terminen på med läxor & prov, samtidigt som förkylningar & andra virus florerar... Så håll koll på vad du missar om du blir sjuk & stannar hemma! 
      Fler utvecklingssamtal kommer att bokas in denna vecka, så var beredda! :-)
Vänligen,
Johanna & Roberto
    

v. 39
Denna vecka går i kulturens tecken; idag ska vi på skolbio på Spegeln & imorgon tisdag blir det dansföreställning på Palladium. På onsdag är det studiedag, så alla elever studerar hemma! På torsdag kl. 11.30 ska vi fotograferas - om gud vill & fotografen får behålla hälsan... 
     Slutligen kan vi meddela att idag, måndag, har vi haft Mitterminskonferens, där klassens betygsvarningar meddelats. Vi kommer nu att börja kalla till utvecklings-samtal, med förtur för de elever som har flest varningar.
På återhörande,
Johanna & Roberto


v. 38
Denna vecka är rätt så vanlig.
Valet är avklarat och eleverna kommer att arbeta vidare med det i vissa ämnen.
Skolans valdebatt gick mycket bra och eleverna får beröm för sina insatser.
Skolfotografering blev inställd i torsdags och det kommer en bekräftelse på en ny tid under veckan, hoppas vi.
Vänligen,
Johanna & Roberto


v. 37
Denna vecka är mycket speciell. Först & främst har vi föräldramöte på tisdag kl. 17.oo - SNÄLLA KOMDet inleds med info om betyg & gymnasievalet med vår SYV Paulina Delén, i musiksalen. Fr o m kl 18.00 samlas vi i vårt klassrum för att prata om vår klass - era barn! Eleverna är också välkomna att delta & det kommer att bli gruppdiskussioner om allt som berör dem detta sista läsår på Sorgenfriskolan & hur vi & ni kan hjälpa dem få ut så mycket som möjligt meningsfullt av den tiden. Kan ni inte komma prick kl. 17 eller 18 - kom så snart ni kan! Bättre sent än aldrig...
      Med hänsyn till valet kommande helg har vi ju arbetat ämnesövergripande med detta de senaste veckorna. På torsdag har vi partidebatt där våra åttor & nior ska representera de olika partierna & där skolkamraterna i år 5-9 ska sköta utfrågningen. Detta för att få "på fötterna" inför skolvalet på fredag. Dessa två aktiviteter kommer att medföra en hel del schemabrytande lektionstid, dock kan vi inte säga exakt i vilken utsträckning just nu - vi återkommer när allt är spikat...
      Slutligen vill vi meddela att 9AB har skolfotografering, torsdag kl. 11.30.
    Men vi ses imorgon - eller hur? ;-)
/Johanna & Roberto

V. 36
Vi välkomnar september månad med terminens friluftsdag på torsdag. Det blir inte en "vanlig" friluftsdag, utan en speciell variant i historiens & kulturens tecken, med bl a teaterföreställning &  interaktiva föreläsningar. Det kommer att krävas en hel del förberedelser, så vi ska jobba med framförallt ord & begrepp, för att elevernas förståelse & behållning ska bli så god som möjligt... 
     Tisdagen den 9/9 kl 17.00 har vi äran att bjuda in till betygs- & gymnasieinfo med vår SYV, Paulina Delén för föräldrar i år 7-9, i musiksalen. Ca kl.18.00 samlas vi se'n klassvis i klassernas hemrum för samtal & diskussioner. Anmälningsblankett delas ut idag, måndag, & svarstalongen måste lämnas in till mentorer under denna vecka. 
    I övrigt är veckan som vanligt!
Glad första september,
Johanna & Roberto
    

V. 35
Denna vecka ska all undervisning vara igång på allvar. Klassen har fått ny lärare i SO (Roberto > Sara Svensson) & vissa har bytt engelsklärare (Nils Martinsson > Roberto) & mattelärare (Erika Benkes > Carina Eklund).
    Dock åker Sara på läger med sin klass i veckan, så på tisdag ingen SO! fredag är det Elevrådsmöte kl. 11.00.  
      I övrigt ska undervisningen vara enligt schema & vi fortsätter bl a med diagnostiska tester. 
      Som vanligt: har ni frågor, hör av er! :-)
Vänligen,
Johanna & RobertoV. 34
Välkommen tillbaka till Sorgenfriskolan & ett nytt läsår - elevernas sista här hos oss...
    Vi börjar måndag kl. 10.00 med samling på skolgården klassvis. Därefter blir det upprop i klassrummet, utdelning av viktiga papper &  sedan är första dagen slut.       Tisdag inleder vi med en halvtimmes mentorstid, därefter läser vi enligt schemat. Har ni frågor eller bekymmer - hör av er!
Med varma hälsningar,
Johanna & Roberto

V. 24
Så var den här - läsårets sista vecka! 
Den ser ut som följer: 
Måndag: "Klassens dag" som vi inleder med sedvanlig mentorsträff kl. 09.40 för att gå igenom veckan & dagens händelser, t ex:
Öppet gen-rep av "Alice & Co." kl. 13.00
Premiär & enda föreställning: 19.00!
Alla är välkomna, ta med släkt & vänner!
Tisdag: Sorgenfrimästerskap. Friidrott på Heleneholms IP - mer info kommer idag! Onsdag: Städdag & fotbollsmatchen mellan nior & lärare. Obligatorisk närvaro! 
Torsdag: Skolavslutning kl. 10.30 i Mariakyrkan. Därefter samlas vi i skolan för pris- & betygsutdelning, tårta & farväl!
TACK för detta året - vi ses i nian... 
J & R. 

V. 23
Denna vecka innehåller endast EN normal skoldag - den sista innan betygen sätts... Den är idag - måndag - därefter har vi elevens val-dagar, tisdag - torsdag. Alla elever får information på dagens mentors-träff om var de ska befinna sig och när. Dock har merparten av klassen sin teater-uppsättning att arbeta med för att det ska bli någon föreställning måndag 9/6 kl. 18, för föräldrar, syskon, släkt & vänner - alla som vill & kan komma är välkomna att avnjuta vårt spektakel! 
Har ni frågor gällande något över huvud taget, tveka inte att höra av er! 
Glad juni,
J & R


V. 22 
Denna vecka är jättekort, men det händer desto mer...
     Tisdag = friluftsdag! Samling i sal 7B, våning 3 kl. 08.30. Kläder efter väder, bra skor att gå långt i + vattenflaska medtages! Därefter skickas ni iväg på stadsorientering i grupper om fyra. OBS! Alla grupper ska ha minst en mobiltelefon med kamera & nummer ska lämnas till ivägskickande lärare eller mentor! Lunch serveras på Mölleplatsen i Kungsparken från kl. 11.00. Dagens sluttid beräknas till ca. 14.00. 
     Onsdagen är vanlig skoldag - MEN - på eftermiddagen, från 14.00, är det vår årliga Kastanjefest, med uppträdanden, (HELA KLASSEN! :-) loppmarknad, tipsrunda, servering av korv &/eller fika m m... KOM!
    Torsdag & fredag är lovdagar! 
Trevlig vecka,
J & R

V. 21
Det är nu sju och en halv skoldag kvar av läsåret. Merparten är denna vecka! Vet du vad som finns kvar att göra för att säkra bästa möjliga betyg? Fundera på detta - men inte för länge... 
      Denna vecka har vi på onsdag planeringseftermiddag, det innebär att eleverna slutar efter lunch. På fredag har hemkunskapsgrupp 1, ("icke-veg.") sovmorgon men med hemuppgift! Därtill gör Matrådet (Ali) studiebesök i skolköket på fredag förmiddag, kl 09.30.  
      Slutligen börjar det bli skarpt läge för Johannas svenskelever som har en teater-föreställning att ro iland... Kostymer & rekvisita ska tas med till skolan, så vi kan försäkra oss om att allt finns! Tack...
Frågor? Problem? Hör av er!:-)
J. & R.
      

V. 20
Denna vecka inleds med "Filmrally" på måndagen från kl. 09.00 till 14.00 (Hela klassen ska göra film - hela dagen!)  OBS!
Språkval som vanligt efteråt, kl. 14.45...
    Därefter hoppas vi att på allvar komma igång med våra utvecklingssamtal. Har ni inget inbokat än - räkna med att få ett telefonsamtal under de närmaste dagarna... 
Med hopp om en inte alltför regnig vecka,
/J. & R.

V. 19
Nedräkningen fortsätter - denna och nästa är de enda veckorna kvar som är "hela"! Därefter är det alltid någon dag som är halv eller går bort, så kämpa på nu!!! :-)
      I övrigt har vi bara Elevrådsmöte idag kl. 12.50 & eleverna ska denna vecka göra sina val inför Elevens Val-dagarna, som är 3-5 juni. Valen görs på följande länk:
http://korta.nu/elevensval68 
    Frågor? Önskemål? Hör av er...
J & R. 

V. 18
Vi börjar med att beklaga förra veckans avsaknad av veckobrev. Men det gick ju bra ändå! (?) 
      Denna vecka är relativt normal, d v s allt är som vanligt förutom att vi alla är lediga på torsdag, 1:e maj & på fredag får ni klara er utan Johanna, eftersom hennes häst ska till sjukhuset... 
      Men nu är det bara fem veckor skola kvar, vilka kommer att gå fasligt fort, så vi måste nog se dessa veckor som terminens slutspurt! Väldigt få veckor är hela - det är flera helgdagar framöver - så tiden börjar bli knapp! Skjut inte upp dina omprov eller arbeten/inlämningar, kommunicera med undervisande lärare & försök minimera frånvaro. 
      Denna vecka kommer vi att kalla allt fler av er till utvecklingssamtal, så ha kalender i beredskap!
Synpunkter? Frågor? Hör av er! :-)
/ J. & R. 


V. 15
Nu är det snart påsklov & vi vill meddela att vi erbjuder påsklovsskola, för de elever som läser SvA & riskerar att bli utan betyg i detta ämne. Om det finns intresse & behov måste ni meddela oss detta snarast (det blir endast mån-ons pga helgdagar). Om inte tillräckligt många elever anmäler intresse, blir det inget... :-(
      I övrigt kommer vi att börja hålla utvecklingssamtal med de elever som riskerar att bli utan betyg i flera ämnen redan denna vecka. Alla andra får snällt vänta till efter lovet... :-)
    Veckan ser annars ut så här:
Måndag: Vanlig dag...
Tisdag: NP för nior i NO, påverkar kanske vissa lektioner (MA & NO)? Annars inget!
Onsdag: Teater på Mazettihuset (09.55)
(Romeo & Julia) vi går efter SO-lektionen. 
Torsdag: Besök av skolledare från hela Malmö, Elevrådet tar hand om dessa & våra representanter ska ordna fika till allihop... 
Dessutom: Prov i engelska på LV-timmen! 
Fredag: Likabehandlingsdag = inga vanliga lektioner! Tider som gäller: 09.00 - 14.00. Vi börjar med föreläsning & övningar med våra kamratstödjare. Därefter kommer vi att se film med efterföljande diskussioner. Terminens diskrimineringsgrunder gäller:
kön, könsöverskridande & sexuell läggning.
Därefter - GLAD PÅSK! :-)
/J & R.
    

V. 14
Denna vecka vill vi påminna om elevernas hälsosamtal med skolsköterskan Catarina. Alla har fått en tid inbokad som de bör hålla koll på. Har man glömt vilken tid man fått, kan man kolla med sin mentor eller syster.
    På tisdag har vi "Mitterminskonferens", där betygsvarningar utfärdas! Efter denna vet vi hur läget är... De elever som riskerar att bli utan flera betyg, kommer att kallas till utvecklingssamtal i nästa vecka (v. 15). Alla andra får härda ut till efter påsklovet...
   På onsdag har vi halv studiedag, det gör att alla elever slutar efter lunch. 
   På torsdag ska klassen på bio efter språkvalet. Samling 9.40 utanför Spegeln på Stortorget. Ni ska vara tillbaka till lunch. 
Må solen skina på er alla! ;-) 
/ J. & R.

v. 13
Idag måndag är Johanna sjuk och Lena Magnusson kommer att ha båda grupper i svenska. Kristina Nilssons grupp är oförändrad.
De elever som vill ha chans att få sommarjobb genom sommarpraktikprojektet ska lämna en lapp till Jens, med namn och uppgift om vilken av perioderna (eller båda) 16/6-11/7 och 14/7-8/8 som de kan sommarjobba.
onsdag morgon ska Roberto till hörselundersökning och därför är första SO-timmen inställd. Eleverna börjar 9:30 istället. 
På torsdag är det information om klädinsamling till Syrien i elevcaféet under lunchrasten. Elevrådet har möte kl. 12:50 den dagen.
I övrigt följer vi schemat!
Ha en fin vecka!
/J. & R.

v. 12
Den här veckan kommer vi att följa schemat betydligt mer än vad vi gjort sen lovet. Det enda schemabrytande är Teknikmässan i Lund. Bussen hämtar klassen kl. 12:30 och vi är där mellan 13:00 och 15.00.
Det kan vara av vikt att tänka på att niorna har Nationella Prov i svenska på måndag och torsdag förmiddag. Använd sjuornas sida för att gå ner till tredje våningen om ni har lektioner där dessa tider.
Ha en bra vecka!
/J. & R.

v. 11
Denna vecka är det BUFF-vecka (barn- & ungdomsfilmfestival) vilket gör att det blir flera filmer för eleverna på skoltid & många lektioner ställs in. (Se kalendern för tider!)  Det är egentligen det enda som är viktigt att känna till & hålla koll på denna vecka, men det är inte så "bara", utan påverkar såväl lunchtider som lektionstider - så snälla - håll koll på var du ska vara & när! Tisdag, onsdag & torsdag är det samma för alla i klassen, men på fredag är det olika tider & olika filmer, beroende på vilket språkval man har, så kolla vad som gäller!! 
And the Oscar goes to...
/J. & R.

v. 10
Denna vecka är det på tisdag studiedag, då sitter vi lärare i skolbänken & eleverna får studera hemma! På torsdag åker vi till Lund, bussen går 08.30 från Nobelvägen (Vårdcentralen Sorgenfri) för att jobba med teknikprojektet. Vi är tillbaka i skolan till lunch. Därefter (kl. 13) bjuds vi på konsert av elever från Musikhögskolan, i vår musiksal - vi ska alltså inte gå iväg...
Slutligen vill vi påminna om att det är Kamratstödjardag på fredag; våra ombud är iväg på Quality Hotel hela dagen (09-15).
Ha en fin vecka,
J & R

v. 9 
Jaha - då var sportlovet avklarat & vi hoppas att det har varit ett bra sådant.  ;-)
    Idag är Johanna tillbaka & hon (jag!) har lite dåligt samvete för all sin sjukfrånvaro, men så blir det tyvärr ibland...  :-(
     Fr o m denna vecka är det tänkt att vi ska köra igång elevcaféet, men innan vi kan öppna måste vi köpa in varor att sälja! Vi kommer att utse några "inköpare" som planerar, handlar, prissätter & startar upp. Men därefter är det HELA 8AB:s ANSVAR att sköta caféet & försäljningen! OK?
      Vi vill också informera er alla om att klassen börjar lite senare på onsdag p g a SO-provet, start: 09.00, & på torsdag  är det först Elevrådsmöte kl. 12 50, sedan får vi besök från Vattenhallen i Lund för info om teknikprojektet, start: 14.30! Det innebär att klassen har sin sista lektion (NO) som vanligt & därefter kommer infon! Alltså - klassen går en timme längre på torsdag! Till sist: KS-lunch på fredag! 
 Vi önskar er alla en solig vecka!
/J & R

       


V. 7
Denna vecka har klassen flera prov & skriftl. läxförhör, vilket nog gör livet lite stressigt för våra kära elever... Men bit ihop & kämpa på - nästa vecka är det sportlov!
     På onsdag morgon har klassen en konst-workshop kallad "Change". Alla ska delta & det är samling i klassrummet 08.50 - alltså får eleverna en liten "mini-sovmorgon". & på tal om detta måste vi informera de elever i klassen som har spanska att denna är inställd på torsdag - spanskelever får då tyvärr ta sovmorgon... 
     Slutligen vill vi påpeka att det är klassens tur att ha hand om elevcaféet, & vi har sagt att det öppnar efter sportlovet. Det innebär rent konkret att eleverna ska bre smörgåsar & sälja på fm, samt driva kiosk på em. Allt sker på skoltid, när det passar in i elevernas schema, men inköp måste göras efter skoltid - så det får vi turas om att göra, men alla ska hjälpa till! Pengarna vi får in går ju direkt till klasskassan... 
Håll ut -  snart börjar sportlovet! ;-D
/J & R.

V. 6
Idag måndag är Roberto borta hela dagen. Hans grupper får vikarie &/eller har uppgifter att jobba självständigt med. Han är tillbaka imorgon! I eftermiddag får eleverna studera hemma, då personalen ska ta deras platser i bänkarna & ha planerings-e.m... Alla barn slutar idag efter lunchen ätits!
     Vi vill påminna om att vi har Öppet Hus imorgon, tisdag, mellan 1500 - 1800. Kom när det passar dig & prata enskilt & direkt med undervisande lärare. Det kan ju ibland ge mer än att "bara" prata med mentorer på utv.samtal; information direkt från källan! Då är det också vår klass som står för kak- & kaffeförsäljning i elevcaféet (vån. 3) & - som sagt - ju fler kakor det bidras med desto mer har vi att sälja! Så har du tråkigt ikväll, så...
     Slutligen kan vi meddela att det skrivs nationella prov i SV år 6, tisdag & torsdag. Det påverkar främst Lena M:s & Kristinas grupp, eftersom deras lärare måste hålla i NP! Men  elever ska själva ta reda på vad som gäller deras undervisningsgrupp i SV, imorgon tisdag - är detta uppfattat 8AB? Man kan alltså inte säga: "Jamen, jag trodde att.." eller: "Någon sa att..."  OK? Bra...
     Med detta vill vi önska er alla en fin vecka & vi hoppas att se många föräldrar imorgon!
Ta't lugnt - det är halt ute! /J & R

V. 5
Då är vi redan inne på vår 4:e skolvecka & undervisningen är nu i full sving. Håll koll på läxor & prov med hjälp av kalendern här till höger. Om du saknar någon information, kolla lärarnas hemsidor, länkar finns här!
   Därutöver har vår klass hand om skolans elevcafé fr o m denna termin (& nästa!). Det innebär bl a att det är vi som står för kak- & kaffeservering vid kvällsaktiviteter som föräldramöten, Öppet Hus & pedagogiska caféer. När vi sedan drar igång försäljningen för elever på skoltid är ännu inte bestämt. Troligtvis inte förrän efter sportlovet... Vi vädjar dock till alla "bakglada" föräldrar att snarast möjligt hjälpa barnen att komma med bidrag så fyller vi frysen! Alla intäkter går oavkortat till klasskassan, så ju mer vi har att sälja, desto bättre! ;-) Redan nästa tisdag 4/1 har vi Öppet hus kl. 15-18 där vi ska hålla i serveringen & där ni kan få prata enskilt med vilka lärare ni vill. En inbjudan med svarstalong kommer idag & ju förr ni fyller i den & lämnar in den, desto större chans att ni bokas in hos valda pedagoger.   
    Slutligen vill vi påminna om att vi nästa måndag 3/1 har planeringseftermiddag - då slutar eleverna efter lunch. 
Hör av er om ni undrar något!
/J & R


V. 4
Denna vecka är Johanna tillbaka efter en veckas sjukskrivning! Nu hoppas vi att hon får vara frisk & att hennes ögon fungerar...
I övrigt är veckan lugn & fridfull - allt enligt schemat, så när som på onsdag fm, då klassen ska på teater på Inkonst. Samling utanför kl. 09.15 - ingen lektion innan! 
Denna vecka är det varken Kamratstödjar- möte eller Elevrådsmöte, Elevrådet träffas nästa måndag (27/1) kl. 13.540. 
   Frågor? Synpunkter? Hör av er! :-)
Håll i hatten,
Johanna & Roberto

V. 3
Nytt schema gäller från och med idag.
Nu har terminen kört igång och diagnostiseringarna fortsätter under veckan.
På torsdag är det Elevrådsmöte kl. 12:50 i konferensrummet. 
På fredag är det kamratstödjarlunch.
Vi önskar er en mycket fin och lärorik vecka.
Johanna & Roberto

V. 2
Välkommen tillbaka - vi hoppas du haft ett skönt lov/julfirande..? Veckorna har gått fort, men vi hoppas att du har hunnit vila upp dig & att vi kan starta vårterminen med nyvunna krafter & positiv energi... 
   Skolstart: onsdag 8/1 kl. 08.30 med helt vanlig undervisning; vi läser enligt schema direkt. Dock bör du lägga märke till att vi har nytt schema, så kolla in det med hjälp av länken här bredvid! >>>
   I övrigt kan vi "förvarna" dig för att det, som vanligt, blir diagnosticeringar på längden & tvären i kärnämnena - så gör vi ju vid varje terminsstart... Har du några frågor eller funderingar - hör av dig!
God fortsättning & väl mött,
Johanna & Roberto 

V. 51
Förlåååt - vi har varit så uppslukade av våra Elevens Val-aktiviteter att vi helt glömt bort att vara goda mentorer... Men - bättre sent än aldrig! Alla elever fick förra veckan veta var, när & hur de skulle tillbringa sina tre Elevens val-dagar, så dessa bör (?) ha förflutit utan större bekymmer. Nu återstår endast en sak: 
JULAVSLUTNINGEN! Den kommer att gå till som följer:

09.30 - 10.00: Julmingel i elevcaféet 
10.10 - ca 11.30: Samling klassvis för grötätning, pris- & betygsutdelning! 

Därefter: GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!!

(Hjärtligt välkomna tillbaka den 8/1-2014!)
Tack för denna termin & ha ett underbart lov! :-)
/J & R.


V. 50
Denna vecka sätts betygen, så om elever har rester, omprov eller inlämningar som ska in, så se till att era lärare får in allt senast så fort som möjligt...
    Imorgon, tisdag, har vi Biblioteksråd kl.13, dit klassens två representanter förväntas gå! På torsdag, kl. 12 har vi Elevrådslunch i HoK-salen, våra representanter ska gå dit & äta där. På tal om mat kan vi informera att det denna vecka är en tävling, mellan år 7-9, vilka som sköter sin matvagn bäst; slänger minst mat & slänger saker RÄTT! Bäst vagn vinner fina priser...
    På fredag har vi luciatåg kl. 10.30 i niornas klassrum, all undervisning bryts ca 10.15 så vi hinner dit. Efter lunch har vi inga lektioner, för klasserna ska städa sina klassrum, ta bort klotter i korridorer & städa sina skåp. Det innebär att de troligtvis slutar tidigt på fredag! Nästa vecka kommer årets sista veckobrev, men vi har inga vanliga lektioner alls då - det är elevens val mån - ons & julavslutning på torsdag. Tider & platser kommer i veckan!
Ha en finfin vecka! ;-)
/J & R
   


V. 49
Vi beklagar att veckobrevet dröjt, men det hanns helt enkelt inte med i måndags...
     Vi vill först bara meddela att klassen resa till Danmark i fredags blev riktigt lyckad! :-) ALLA pratade engelska & uppförde sig i stort mycket bra, även om klassen spöade sina värdar med 5-0  i fotboll... :-/
     Idag (onsdag) var klassen på studiebesök hos E.ON & fick göra diverse energiövningar. Jag tror det var lyckat - eleverna LÄT som om de hade roligt, i alla fall...
    Imorgon torsdag är en helt vanlig skoldag, men på fredag har vi lärare planerings-em, så det innebär att eleverna slutar efter lunch. 
Med hopp om lite överseende & förlåtelse,
/J. & R.

V. 48
Denna vecka hoppas vi på att få in pengar för alla kakor klassen sålt. Ju förr vi får in pengarna desto snabbare kan vi göra en ny beställning, vilket klassen efterfrågat. 
    Måndag kväll kl. 18.00 - 20.00 är det Skolråd & klassens representanter är Claras mamma & Williams pappa. Vi hoppas att någon av dessa (eller båda?) har möjlighet att delta. Vad som sägs eller beslutas där läggs senare upp på skolans hemsida. 
    På torsdag är det matråd (kl. 10.00) & vår representant är Ali. Alla elever som har  synpunkter eller frågor meddelar honom. 
    Så till veckans stora händelse: På fredag åker hela klassen till sin brevvänsklass, 8x på Lindevangsskolen i Frederiksberg. Det är ett engelskprojekt vi inledde för drygt ett år sedan & studieresan ingår i klassens engelskundervisning - det är alltså ingen nöjestrip -  så närvaro & deltagande är obligatoriskt. Utöver att eleverna ska få bekanta sig lite med varandra, har våra danska vänner meddelat att vi bl a kommer att få en guidad tur i stadsdelen & att de bjuder oss på lunch! Vi åker från Triangelns tågstation kl. 09.00 & beräknas återvända ca kl. 15.00.
    I övrigt kan ni som vanligt hitta klassens läxor & prov i kalendern här till höger. 
  Vi önskar er alla en fin vecka! :-)
/J.& R.


V. 47
Nu är det bara fyra veckor "vanlig" skola kvar innan jullovet! (Tiden går fort när man har roligt!) Så att skjuta upp att skriva prov eller att lämna in arbeten & uppgifter är inte så smart... Betygen ska vara satta senast den 13 december, så ni vet! 
     Denna vecka får vi på Livsviktigt besök av Rädda Barnen som bl a ska göra en enkätundersökning med eleverna.  
     På torsdag ska vi på ännu en kulturell utflykt till MSO på Konserthuset med samling utanför kl. 10.15 (start 10.30).
     I övrigt fortsätter utvecklingssamtalen, prov & läxor hittar ni i kalendern till höger.  
     Vidare vill vi informera om att klassen är inbjuden att besöka vår danska brevvänsklass i Köpenhamn. Det blir troligtvis nästa vecka, men vi måste spika finansiering m m - så vi återkommer...
     Avslutningsvis kan vi meddela att alla era kakbeställningar kommer på ONSDAG!
Glad måndag! :-)
/ J & R


V. 46
Denna vecka ska vi försöka få iväg vår "kak-beställning", i skrivande stund har klassen lyckats få ihop en beställning på 128 burkar vilket bör kunna generera minst 2000:- till klasskassan! ;-) Vi återkommer i ärendet.
     På onsdag ska vi på bio på förmiddagen & till Konserthuset på eftermiddagen! Se kalendern för detaljer! 
     På torsdag har vi Likabehandlingsdag, så inga vanliga lektioner den dagen. Tiderna som gäller den dagen är 09.00 - 14.00. 
     På fredag har hela klassen biologiprov, vilket de får färre lektionstillfällen till att förbereda sig på, p g a "utflykter" (bio etc.), så det är extraviktigt att vara fokuserad på de NO-lektionerna som hålls i veckan! Se också till att kontakta Erika om ni har frågor eller känner er osäkra på något...
Andra prov i veckan får ni hålla koll på med hjälp av kalendern till höger! >>>>>>>
     Vi är - som ni nog vet - i full gång med utvecklingssamtalen, men vi fortsätter också att kalla er till dessa under veckan!
       May the force be with you, 
/ J. & R. 


    


V. 45
Välkomna tillbaka efter PRAO & höstlov! Hoppas ingen blåste bort i stormen..? :-/
Vi inleder veckan med att på Livsviktigt-timmen försöka få lite "kak-katalogs-koll" parallellt med coachande samtal. I övrigt ser veckan hyfsat normal ut, med Elevrådsmöte på torsdag 12.50 samt Kamratstödjarmöte på fredag 12.00.
    På torsdag ska vi till Skånes dansteater i västra hamnen. Vi samlas utanför kl 9.50, buss 8 går dit & man hoppar av vid hållplats "Ubåts-hallen". Roberto kommer att fixa karta & info finns även i kalendern här till höger! >>>>>>>> 
    För övrigt kan vi informera om att Johanna + två elever kommer att åka till Köpenhamn på fredag för att planera fortsatt samarbete med klassen 8X på Lindevangsskolen i Fredriksberg. Så fredag em är hon/de ej i skolan. 
    Flera utvecklingssamtal är nu inbokade & några är  t o m avklarade. Ni som ännu ej fått tid inbokad, oroa er inte - vi hör av oss per telefon! 
Ha en bra vecka,
J & R


v. 44
Denna vecka har alla elever HÖSTLOV! Dock arbetar vi lärare måndag & tisdag, så vi finns på skolan dessa dagar om någon skulle behöva få tag i oss eller kanske måste hämta något.
    Innan PRAO:n fick klassen "kak-&godiskataloger". Tanken är att de under lovet ska gå runt till grannar, släkt & vänner & ta beställningar. Detta är ett första försök att tjäna pengar till vår klasskassa. Lycka till!
    I vilket fall som helst - ha en superfin vecka! :-)
/J. & R.


v. 43
Denna vecka är klassen ute på PRAO! Vi kommer att hålla oss ajour med hur det går genom telefonsamtal &/eller besök. Om någon får problem ska de kontakta oss eller Paulina Delén (SYV) & vid sjukfrånvaro måste ni meddela såväl PRAO-platsen som skolan (Skola24). Alla elever har fått en rosa blankett med all information om & kontaktuppgifter till PRAO:n. (telefonnummer, handledarens namn, arbetstider etc.)
     Vissa av er har utvecklingssamtal redan nu i veckan, men de allra flesta får vänta tills efter höstlovet...
     Vi hoppas att alla får en riktigt bra vecka! :-)
/Johanna & Roberto


v. 42
Denna vecka inleder vi med att gå på bio! :-) Klassen samlas utanför Biograf Spegeln på Stortorget 09.50. Annars har vi inga schemabrytande aktiviteter resten av veckan.
     Våra nior är på PRAO denna vecka, & nästa vecka, v. 43, är det våra åttors tur. Återigen - om ni har några funderingar eller orosmoln inför detta - hör av er!
     På onsdag em är NO- & idrottslektionen ersatta med en extra tekniklektion, då flera tillfällen gått bort & kursen snart är slut. 
     På fredag är det sagt att alla åttors omdömen ska vara skrivna, varpå vi så fort vi kan skriver ut dem & skickar dem hem till er. Skulle det vara så att en elev är betygsvarnad i något ämne, d v s att det i nuläget finns risk för att hon/han blir underkänd, får ni veta det när omdömena kommer, om ni inte redan fått veta det. 
    När ni fått omdömena ber vi er vänligen att tillsammans läsa igenom & diskutera dem, så ni är insatta & pålästa inför utvecklingssamtalet. Vissa föräldrar kommer vi att kalla redan nästa vecka, men de flesta samtal hålls efter höstlovet, v. 44. 
Med hopp om en regnfri vecka,
Johanna & Roberto ;-) 
   

v. 41
Denna utlovade brittsommarvecka startar vi med att på Livsviktigt-timmen ha klassråd med info från elevrådet samt genomgång av Google-tjänsten för att se så alla är igång & kan logga in. Vi hoppas att snart kunna använda tjänsten fullt ut & på bästa sätt! 
    På onsdag har vi lärare mitterminskonferens där vi går igenom klasserna & betygsvarningar meddelas. Vi kommer att informera er alla snarast möjligt, men senast i samband med att ni får omdömena i vecka 43. Men p g a MTK:n på onsdag har eleverna inga lektioner efter kl. 14.00 (NO & Id ställs in!)
    På torsdag em ska vi till Moderna Museet 13.00 för att ta del av en utställning & workshop om propaganda. 
    På fredag är det Kamratstödjardag kl. 09.00-15.00 då våra representanter (Clara & William) är på kurs hela dagen...
    Till sist - PRAO:n närmar sig med stormsteg! Har ni frågor eller oroar er över något, hör av er till oss eller Paulina, vår SYV. Hon är ju dock bara på skolan onsdagar & torsdagar...
Tack för ordet,
Johanna & Robertov. 40
Välkommen till en ny vecka - då jag, Johanna, inte är trasig på något sätt... :-)
   Veckan ser lite speciell ut: 
Måndag: Vanlig dag
Tisdag: Planeringseftermiddag; eleverna slutar efter lunch!
Onsdag: Studiedag! Lärarna sitter i          
              skolbänken medan eleverna 
              studerar hemma...
Torsdag: Först - teknik kl. 08.00 - 08.50 - ni måste för många                lektioner har gått bort... Sedan:
               Filmrally! Klassen & mentorerna 
               gör film hela dagen (09.00 - 14.00) 
               OBS! Vi 
               erbjuder numera klassen särskilt 
               utlagd läxhjälp för DERAS skull, 
               på torsdagar kl 15.00 - 16.00!
Fredag: Vanlig dag, därefter trevlig helg! :-)

Se kalendern för läxor, prov & detaljerad information!
Ha en bra vecka - hör av er om ni har frågor...
/Johanna & Roberto 
 


v. 39
Denna måndag blev Johanna biten och måste sys på akuten. Medmentorn har fortfarande sin dator på lagning så även denna vecka blir det en snabb och kort version.
Idag måndag ska klassen se på film på Biograf Spegeln. Skolbio presenterar några kortfilmer (Nordisk filmpanorama). Programmet börjar kl. 13:30 så vi ska vara på Sortorget kl. 13:30.
Nästa vecka är det planeringseftermiddag på tisdag, studiedag på onsdag och klassen har Filmrally på torsdag mellan 9:00-14:00.

Trevlig vecka!

J & R

v. 38)
Johanna är väldigt sjuk och medmentorn har sin dator på lagning så det blir en snabb och kort version.
Hösten är på intågande och skolarbetet är i full gång.
Denna vecka är det matteprov på onsdag, friluftsdag på torsdag och kamratstödjarlunch på fredag.

Ha en mycket  trevlig vecka!

J & Rv. 37)
Denna vecka börjar med klassfotografering måndag kl. 14.      På tisdag har vissa elever läxförhör i engelska - ni vet själva vilka ni är! En liten påminnelse går härmed ut till de elever som har inloggningsproblem på sina datorer: Ni har en inbokad träff med vår IT-kille Nisse på tisdag kl. 11.15 - glöm inte det! 
   På onsdag f.m. ska vi till Mazettihuset & se teater. Gå direkt dit efter matten (slut 09.20) - tanken är att vi ska ha samling utanför Mazetti 09.30, föreställningen börjar 09.55...
   På onsdag e.m. har Johannas svenskgrupp satsdelsprov! Annars har klassen inga andra prov denna veckan men däremot läxor - se kalendern! 
   På torsdag blir det återigen sovmorgon för klassen! Peter Hillgren är sjuk & därför är tekniklektionen inställd... :-(
   För de föräldrar som inte kunde närvara på föräldramötet finns dagordningen & beslut dokumenterade - men än så länge kan vi inte lägga upp dem på hemsidan... Om ni har några frågor går det bra att kontakta oss mentorer:
johanna.morris-bergkvist@malmo.se    (0733-74 24 20) 
eller: roberto.rosson@malmo.se     (0704-07 06 21)

Trevlig vecka! :-)
J & Rv.36)
Denna vecka är tisdagen den dag som sticker ut mest:
På morgonen ska klassen på bio! Vi ska se en film som heter "Den gröna cykeln" på Spegeln på Stortorget. Där ska vi samlas kl. 09.15, vilket innebär att eleverna inte har någon lektion innan - det hinner de inte! Alltså, tisdagen börjar kl. 09.15 på Stortorget. Vi är tillbaka på skolan lagom till lunch... På kvällen är det föräldramöte med start kl. 18 i klassrummet (vån. 4). Fr o m kl. 19.00 har vår SYV Paulina gymnasie- & PRAO-information i musiksalen. SNÄLLA KOM!

Därutöver innehåller veckan elevrådsmöte, måndag 12.50 & Kamratstödjarlunch, fredag 12.00. Vad prov & läxor gäller, se kalendern, men i nuläget vet vi att våra spanskelever har PROV på torsdag. Med det sagt vill vi också informera om att omprov skrivs på måndagar kl. 08.30 - 09.30 fr o m nästa vecka (v. 37).

Vi avslutar med att önska er en fin start på september! :-)
/Johanna & Roberto
PS: Fotografering till skolkatalogen är på måndag, v. 37!v. 35)
Denna vecka fortsätter vi med en del diagnosticerande tester och uppgifter (se kalendern!) i kärnämnena. Resultaten på dessa kan ligga till grund för ändringar i gruppindelningarna, men troligtvis kommer inga större förändringar att ske i vår klass. (Ni meddelas i så fall!)
   Utöver den ordinarie undervisningen som ska komma igång på riktigt denna vecka (slöjden & tekniken också!), ska vi även jobba en del med skolans ordningsregler och klassen får på tisdag e.m. besök av MENTOR-projektets informatörer. 
   Nästa vecka har vi föräldramöte, tisdag 3/9 kl 18.00-20.00. Vi börjar i klassrummet med allmän info & frågor. Klass 9A har kaffe & kakor till försäljning & kl. 19.00 startar vår SYV, Paulina Delén, sin informationstimme i musiksalen. 
   I övrigt hittar ni detalj-info gällande klassens lektioner & läxor i klassens kalender längst till höger på denna sida!
OBS! Klicka på "vecka", längst upp till höger för att få fram hela veckor. Annars syns bara de dagar & datum där vi lagt in något! Kalendern uppdateras ständigt, så KOLLA OFTA!  
Ha en bra vecka! :-)
/Johanna & Roberto

PS: GLÖM INTE ATT FRÅNVARORAPPORTERA OM DITT BARN ÄR SJUKT, SKA TILL TANDLÄKAREN o.dyl. DS.v. 34)
Hjärtligt välkommen till ett nytt läsår på Sorgenfriskolan! :-)

Alla elever & föräldrar i klass 8AB kan numera hitta information om skolaktiviteter, klassens läxor och prov & våra veckobrev på den här sidan! (sorgenfri.skola.malmo.se)

Om du hittat hit via länken i bloggen, har du kanske förstått att bloggen nu är nerlagd & att vi fr o m nu arbetar med detta program, som här i Malmö kallas "Google MaApps". Detta har INGENTING med Google Maps att göra; "Ma" står för Malmö... 

När vi väl kommit igång på riktigt & alla elever är med på banan, kommer vi att arbeta i detta program på flera olika sätt - det är ett mycket bra verktyg för t ex skrivning, läsning, delning, feedback & information, Det gäller inte bara oss mentorer utan samtliga undervisande lärare kan härigenom ha kontakt & arbeta med sina elever - varsomhelst, närsomhelst! Nu kan hunden inte längre äta upp läxor eller arbeten; de finns snart digitalt i vilken dator, surfplatta eller smartphone som helst! :-)

Viktiga datum, tider, läxor, prov & andra händelser hittar du i kalendern längst till höger! >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

OBS! Klicka på "vecka", längst upp till höger för att få fram hela veckor. Annars syns bara de dagar & datum där vi lagt in något! Kalendern uppdateras ständigt, så kolla OFTA!  

Med hopp om en givande & rolig termin,
Johanna & Roberto 


I DENNA KOLUMN HITTAR DU LÄNKAR TILL VIKTIGA SIDOR!
 

Här hittar du klassens schema!

Pedagogernas egna sajter:
Spanska - Roberto
SO - Sara
Franska - Lena
Svenska, engelska - Johanna
Svenska - Kristina

STGR åk 8